19 de juliol de 2020 13:15 h
No sé si j s’hurà recorregud l determinció que els presos obtinguessin el tercer gru, i que, per tnt, dormint l presó, poguessin gudir d’un poc de llibertt, després d’hver psst més de mil dies l presó, qun no hn comès cp delicte més que hver volgut exercir uns qunts drets que empren totes les constitucions existents del món i crec que tmbé l’espnyol. Només vren voler exercir el dret de reunió, el dret de mnifestció, el dret de votció i el dret de decisió del seu propi futur, prt del dret de recuperció de sobirni rrvtd vilment per les tropes de Felip V, principi del segle XVIII.
Llegir-ne més
18 de juliol de 2020 08:46 h
No és cos d’uns pocs somnidors. Ni de qutre il·lumints. És cos de tots perquè només junts hi podrem rribr. L muntny és esquerp i tenim ml temps. Però mb un cordd ferm, on tothom judi tothom, ssolirem el cim. I un vegd dlt, l’hor de fer l foto, uns es col·locrn l dret, d’ltres l’esquerr i lguns l mig.
Llegir-ne més
12 de juliol de 2020 11:11 h
Viure en temps de “nov relitt” deu hver d’esser un privilegi, perquè ixò signific que l pndèmi no te n’h enduit, no t’h llevt del mig, no t’h fet morir més sol que l un, com els h psst tnts. Viure en temps de rebrots signific que vius en un temps en què l mjor prt de l societt qued ben retrtd. Els retrts són voluntris o involuntris. Els segons són els que reflecteixen l mid de l relitt i nlitzen l trnsprènci o l’opcitt de grn prt de l societt.
Llegir-ne més
9 de juliol de 2020 08:45 h
F uns 2600 nys, Atenes, el polític i poet Soló v escriure: "Les lleis són com teles d'rny: bones per cçr petits insectes, mentre que els grossos trenquen l xrx i escpen". Lmentblement quest pensment és, vui di, més plicble del que l gent norml voldri. I com que tmbé els diners juguen un pper importnt segons ens demostren lgunes personlitts dels que ens semblv que tindrien de donr bons exemples, un elegi de Soló diu:
"L riques que l'home persegueix mb violènci
ve de mner inconvenient, corrompud
per fets injusts, i produeix cegues.
Llegir-ne més
5 de juliol de 2020 11:59 h
J he dit en ltres ocsions, fins i tot ben recents, que el poder centrl espnyol, mni qui mi, intent esborrr del mp les llengües que encr subsisteixen dins l sev “unidd de destino”. Sben que si fn desprèixer l llengu, fn desprèixer el poble i, per tnt, els possibles intents d’emncipció. Hi dediquen tots els seus esforços, els polítics, els econòmics i, especilment, els judicils, que en quest moment ctuen com l sev punt de llnç. Tmbé sben que si esmicolen questes llengües, per exemple, l ctln, un vegd trossejd no podrà sobreviure.
Llegir-ne més
3 de juliol de 2020 09:34 h
En principi, el nom d'un prtit polític h de tenir com mínim dues qulitts: definir l posició del prtit dins de l'espi polític, i tmbé tenir un nom fàcil d'identificr i de recordr. Un senzill cop d'ull ls prtits polítics ctuls de Ctluny permet de consttr que cp de les dues qulitts s'h rrelt. Potser mb l'excepció de ERC, j que dir-se Esquerr, Republicn i de Ctluny permet definir bstnt clrment l sev posició dins del pnorm dels prtits. El PSC, com Prtit, Socilist i de Ctluny tmpoc pos mss dubtes.
Llegir-ne més
28 de juny de 2020 18:14 h
Durnt el mes de juny hem continut sbent que hi hvi hgut persones ctlnoprlnts que hvien estt gredides verblment pel fet d’hver escomès el seu interlocutor en l sev llengu, l llengu ctln. Els rguments d’mbdues persones no solen vrir mss dels que s’usven f un qurnten d’nys. No debdes som el producte d’un persecució que j f 305 nys que dur i j s’hn instl·lt en el cervell les rons o els motius de l’ctució de cdscú. Els rguments de qui h ust l llengu ctln són els mteixos d’ençà que el món és món.
Llegir-ne més
21 de juny de 2020 11:31 h
Cd di sent més vergony en sentir l prul espnyol. Això que tmbé vig viure quell temps en què crèiem que tot el que es s fei ls ltres indrets er millor. Si el que comprves no er espnyol ixò voli dir que er millor. Es trctv de dir un lloc molt importnt: ixò és suís, belg, jponès, etc., l qüestió er que no fos espnyol. Sembl que totes quelles genercions hgin cret les genercions ctuls que creuen que esser espnyol és un de les coses millors que es poden ser en quest món.
Llegir-ne més
19 de juny de 2020 14:14 h
O lterntivment: “ Algú vol l Monrquí?". L veritt és que les dues preguntes fn prt d'unes inquietuds que vn en ugment, gràcies l „col·lborció" de l fmíli Borbó. Ctluny, r per r dins de l nció espnyol, h intentt en lgun moment desmrcr-se de Mdrid, i nr per lliure, com s'costum dir. No tots el prtits ctlns tenen l mteix vocció independentist, encr que segur que tothom voldri un menor dependènci de Mdrid. L “ Ley de Sucesión en l Jeftur del Estdo" de l'ny 1947, junt mb ltres qutre lleis, orgnitzv els poders de l'Estdo durnt el frnquisme.
Llegir-ne més
14 de juny de 2020 11:27 h
José Rmón Buzá er un ml governnt. V fer molt de ml en tots els spectes ls ciutdns de les Illes. Però quest sí sbi o lgun dels seus consellers sbi què s’hvi de fer per fer desprèixer el ctlà. Tmbé podri ser que fos l FAES l que li fes fer el que v fer. Però li v fer tnt de ml que el v estormir, i des de llvors ençà encr no h reviscolt. Per tnt, no entenc que si quell governnt sbi com hvi de de fer l substitució del ctlà pel cstellà, que els governnts ctuls no sàpiguen o no vulguin sber què hn de fer per restituir-lo l seu lloc.
Llegir-ne més